Fire dage til afgang, og vi har endnu ikke fået instruktionshæfterne. Så kan man jo lige så godt skrive lidt på sin blog.
VM i sudoku afholdes i år i Zilina i Slovakiet d. 24.-27. april. Jeg deltager igen sammen med Janus Gjøe.
Programmet i år ser ud til at blive en udfordring. To koncentrerede dage med konkurrencer fra morgen til aften. Det burde hedde maraton vm i sudoku. Lørdagens sidste konkurrence hedder "Nightmare in Zilina" og slutter klokken 24. Det bliver afgjort en prøvelse. Til gengæld må vi vel forvente at vejret bliver mere udholdeligt for os nordlinge, end det var i Indien sidste år, hvor temperaturen rask væk sneg sig i nærheden af 40 grader. Faktisk har jeg en forventning om at møde et herligt forårsvejr i Zilina, selv om der næppe bliver tid til at bemærke det ret meget.
Spændingen stiger, for vi har - som indledningen viser - endnu ikke fået "The booklet" med alle instruktionerne. Det er ellers den, der afgør, hvor dybt vi skal sukke. De fleste af os har nogenlunde styr på de klassiske sudokuer, men langt de fleste sudokuer er varianter.
De klassiske varianter kende vi også, fx x-sudoku, hvor også diagonalerne skal indeholde tallene 1-9 netop 1 gang.
Og så er der jigzaw sudoku, også kaldet irregulære sudokuer, hvor områderne ligner puslespilsbrikker.
Så er der sudoku Killer, som er min favorit. Der angives summen af tallene i markerede områder af sudokuen.
Hertil kommer så alle de fantasifulde varianter, det er umulige at blive rutineret i, fordi de kun er med ved VM. Det er fx stjernen, som jeg heller ikke er så begejstret for. Her skal også alle skrå rækker indeholde tallene fra 1-9.Men stadigvæk er sudokuerne dog sudokuer. Meget værre er det, når sudokudelen bliver underordnet, og de mere pusleriagtige ting tager over. Det kunne fx være Distance, hvor afstanden mellem to givne tal angives i kanten af sudokuen.
Eller Battleship, hvor slagskibene skal pusles ind i sudokuen, så den bliver løselig. De er jo meget sjovt, men pludselig er der gået ½ time, og det er der ikke tid til ved et VM.
Og hertil kommer et utal af andre flamboyante afarter!
Derfor er det nødvendigt at øve, så hvorfor kommer den "booklet" ikke snart - og alle øveopgaverne, der plejer at komme i god tid?
Nu kan ovenstående måske godt lyde som en gang jammer, men det er på skrømt, for det er netop de mange varianter, der gør det sjovt. Forhåbentlig kommer der også mange sjove varianter i år - selv om det er i de klassiske, jeg er bedst. Verdensmester bliver jeg jo nok ikke, men en hæderlig placering midt i feltet er ikke af vejen.
Til kamp ...!
Og skulle du nu være interesseret i at løse sudokuer, så kig ind på min hjemmeside, hvor jeg har samlet nogle links til gode sudokusider. http://henningkpoulsen.hjemmeweb.dk/sudoku.6
3 kommentarer:
Hej Henning,
Efter som du må betegnes som ekspert i sudoku,kunne jeg godt tænke mig et råd.
Hvis man skal løse en almindelig sudoku hurtigt, er der så nogle tricks som det er værd at lære. Er det bare øvelse eller er der nogle metoder som gør man kan blive hurtigere.
mvh
Daniel
Hej, Daniel
Først og fremmest skal man jo kende til teknikker til at løse sudokuer - enten ved selv at udtænke dem eller læse sig frem til dem.
Læs fx her:
http://www.sudoku.org.uk/SolvingSudoku.asp
Og så gælder det selvfølgelig som du skriver om at øve sig.
Vær også opmærksom på, at det er nemmere at overskue en boks end en række. Begynd derfor med at undersøge 'mulighederne' i bokse før i rækker. Og så synes jeg, det er hurtigere at overskue en vandret række end en lodret. Derfor er rækkefølgen for 'undersøgelser': bokse, vandrette rækker og lodrette rækker.
Der er selvfølgelig også andre ting, man kan bruge til at træne hastigheden op med, fx ved både at arbejde med at løse på papir og elektronisk.
Mange hilsner
Henning
Hej Henning,
Tak for svaret. Jeg er ved at sætte mig ind i alle de forskellige finurlige løsningsmetoder, men prøver at fokuseret på hastigheden.
Jeg vil prøve dine råd.
/daniel
Send en kommentar